Wawanisolehah
By: wawanisolehah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 18-Jun-2008 01:23 Email | Share | | Bookmark
Terkenang Arwah Ayah

 
 
 
View all 10 photos...
Salam....
Tak tahulah kenapa sejak akhir-akhir ini Ibu selalu termimpikan arwah Atok. Apakah kerana rindu ataupun arwah ingin menyampaikan sesuatu pada Ibu? Seingat ibu tiap kali mimpikan atok. dia tak pernah bersuara, cuma nampak dia lakukan rutin harian sama seperti sebelum dia meninggalkan kami, dengan pakaian biasa dia (berkain pelikat@batik). Dalam mimpi tu Ibu rasa macam atok masih hidup..boleh pegang tangan dia, peluk cium dia..yelah nama pun mimpi kan.tapi terubat juga rindu. Al-Fatihah buat ayahanda kesayangan yang hari ini genap 5 bulan 15hari meninggalkan kami.Baca di sini http://wawanis.fotopages.com/?entry=1400565

Quote:
Syawal 2007, kali terakhir beraya dengan Ayah dlm keadaan dia sihat, menjelang Raya Haji 2007 ayah mula sakit


Sentimental la plak entry atas tu ek. Saya kalo sedih saya mesti masuk dapur..masak-masak..tung-tang-tung tang dengar bunyi periuk berlaga dengan kuali boleh hilang stress tau . Cakap pasal masak sekarang takde dah orang nak tanya kalo nampak lauk pelik2 atas meja..yang paling saya tak tahan kalo saya masak cendawan butang arwah ayah akan tanya "mende ni macam taik kera jer"

Quote:
Nilah cendawan yang ayah kata taik kera tu



Sayur jambu golok dengan sutong..kak Madiha sejak musim jambu golok baru dua kali makan..tu pon x puas..sket ngat jambu
Quote:
Atas permintaan fazza rinna..ni dia resepi sayur jambu golok..
15 biji jambu golok (jgn yg msk sangat) potong mcm kat gambar (ada org cincang tapi tie ske potong) pastu ramas buang air..jangan sampai kering plak nanti takde rasa manis.
1/2 kilo sotong
sebiji nyor-ambil santan
Bawang besar belah 8 & lada besar (yg ni optional)
garam

Kaedah memasak..
Didihkan santan, masukkan sotong, jambu golok.
Apabila sayur masak angkat & bolehlah dihidang

** sama cam kita masak lemak putih jer rina**..makan dengan sambal belacan best

Rina ni gambar jambu golok AKA gajus http://wawanis.fotopages.com/?&page=2, ko jangan bantai jambu lain lak yo, kot tak jadi resepi ko tu den tak jamin..Ingat tu jangan ko bantai jambu batu lak..kang keno keracunan makanan nayo jo


Gulai kunyit lengkuas telor ikan dan nanas

Ikan sungai yang adik tie ngail (keli, puyu, ruan, baung)

dah masak sapo2 yg x makan ikan darat tu tanak try ke


Ni gambar pagi tadi..Tie perasan sangat..dotter berdua ni kalo tido mest sama pesen jer


Sunday, 15-Jun-2008 06:19 Email | Share | | Bookmark
Picca anak2 & Happy father's day

 
 
 
View all 25 photos...



Dah lama tak apdet tentang perkembangan terkini 'our lil princes ni'... semakin membesar semakin banyak skill yang terserlah. Kadang2 rasa nak menangis dengan kenakalan wawa tapi dimasa yang sama rasa terhibur plak dengan keletah dia, cam Anis plak kalo dia wat peel taknak dengan orang lain terpaksalah Ibu jadi "IBU Kangaroo" berkelek ke sana kemari, penat sungguh... tapi



Quote:
saya dah besar kan


Quote:
tapi blom ada boyfriend


Quote:
jenuh ibu nak 'setkan' rambut ni tau


Quote:
present dari Auntie Zura,, TQ Auntie..piece for u




Quote:
Gambar kat studio


Quote:
Budak nakal yang comot>>>>>>>>>>>>>>>tak tauler make up artis mane yg make over ni


Quote:
Baru ibu tau, Anis sgt suka dragon fruit..Ibu x ske


Quote:
Antara aksi gedik


Quote:
Kaler lawo je kan..wawa ske makan coz bibir dia jadi merah cam pakai lecu



Quote:
Gambar-gambar dari album


Quote:
Berdua lebih baik


Wednesday, 11-Jun-2008 04:00 Email | Share | | Bookmark
Jawab TAG dari Puan Zura & main masak2 lagi

 
 
 
View all 6 photos...
Puan Zura mommy lil girl yg cute http://jasfyra.fotopages.com/ telah mengeTAG saya. tugasannya senang banget tapi yg geramnya tadi saya dah publish tapi fp pblem..so ini saya taip balik .Tekun betul saya kan..


Tugasannya: all about your favourites.......what is your favourite food? favourite drink? favourite fruit? favourite place? favourite spot? favourite magazine/book? favourite pet? other favourites?

Favourite FOOD
Masakan kampung, ikan sungai, makanan eksotik(budu, tempoyak, ulam2 kg), asam, sayur malar hijau , pendek kata semua yang halayan toyiban saya makan.

Favourite DRINK
Semua ok , kecuali nescafe dan air buah yg pelik2 cam durian belanda, kiwi, jus naga

Favourite FRUIT
Saya tak makan betik masak (kalu yg mengkal ok plak ) dan belimbing jer.

Favourite PLACE
Bilik, dapur dan pasar basah.(Saya suka tgk sayuran segar dan hasil laut yg bersusun kat pasar)

Favourite SPOT
Jungle trekking & jogging..Dululah skrg mana ada masa

Favourite MAGAZINE/BOOK
Majalah masakan, yg berunsur kekeluargaan, humor & novel (Lebih prefer novelist lelaki kecuali Norzailina Nordin)

Favourite PET
Ikan

OTHER Favourites
Memasak, bersantai, membaca, Shopping(Window shopim saja ekey) & bertenet

Siap satu tugasan. Ni plak antara menu yang dimasak masa cuti baru ni. (Jumaat& sabtu-Off day, ahad-Cuti keputraan Agong, selasa-Cuti Juara keseluruhan SUKMA)

kalu guna cendawan susu(Biasa tumbuh kat batang kepala sawit) lagi best
Quote:
Resepi
2 paket cendawan tiram
1/2 sudu lada hitam*
3 ulas bawang merah*
seulas bawang putih*
Minyak utk menumis
Cara memasak
1. Bahan yang bertanda * ditumbuk dan ditumis.
2. Apabila garing masukkan air. Tunggu hingga mendidih.
3. Masukkan cendawan dan tutup api. gangan lupa masukkan garam


dah lama nak buat ni, tapi susah nak dapat jering tanam ni.
Quote:
Resepi kopipes dari fp kak madiha sajork
JERING GORENG BERLADA
Bahan2
beberapa keping jering tua yg dah ditanam (anggaran 20 keping) -hiris nipis2
2 gengam ikan bilis - kopek kulit
1 biji bawang besar - mayang kasar
6 ulas bwg merah -
1 ulas bwg putih - bahan2 ini ditumbuk lumat (blend tak sedap)
15 biji cili padi -
1 inci kunyit hidup -
minyak
1 keping asam gelugur
garam & perasa secukupnya

Cara2
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan dulu.
Goreng pula jering hingga masak, lembut & layu. tak perlu angkat jering tadi.. terus masukkan bahan2 yg ditumbuk.. biarkan hingga bahan tumbuk garing bersama2 dgn jering. masukkan garam, perasa secukupnya & asam keping. kacau rata. masukkan bawang besar & last sekali masukkan ikan bilis. kacau rata. bolehlah dihidangkan..


Murah betul udang kat pasar Dungun, jenuh melayan wawa kopek udang
Quote:
Resepi
1/2 kilo udang
10ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 sudu cili boh
sos tomato&sos cili
garam
minyak utk menumis
Cara memasak
1. Bahan bertanda* dimesin dan ditumis hingga kekuningan. Masukkan cili boh
2. Masukkan udang, segala sos dan sedikit air.Masukkan garam.
3. Bila nampak udang kemerahan tutup api.Jangan over cooked nanti udang jadi keras ketung


Quote:
Ni menu utk BIL yg warded coz tekanan darah rendah
resepi
seikat bayam-Potong dan asingkan batang&daun
5 ekor sotong/udang/ayam
2 ulas bawang merah-Diketuk
garam&gula
Cara memasak.
1.Didihkan air bersama ayam dan bawang yang diketuk.
2.Masukkan batang bayam, bila agak lembut baru masukkan daun bayam.
3.Masukkan garam & gula


1st time wat pau..org ganu panggil paung..terlebih peram sampai penyek plak
Quote:
Resepi Pau kacang
1/5 bungkus mauripan
1 cawan air
1 biji telur
1/2 cawan minyak
2 cudu minyak sayur(sortening)
2 cawan gandum..
secubit garam & gula

1. Masukkan mauripan dalam mangkuk, masukkan air dan rendam hingga sebati.
2. Masukkan telur, minyak sayur & minyak, garam serta gula (dalam mangkuk berisi mauripan dan air tadi). Kacau kira-kira 15minit.
3. Masukkan adunan ke dalam bekas besar(senang utk diuli), masukkan gandum..uli. Tambahkan gandum jika adunan masih lekat di tangan. Uli yer puan2..lagi lama uli lagi lembut teksture pau. peram adunan 1/2 jam.
4.Ambil adunan sebesar bola pingpong masukkan inti..gentel.Lapik dgn daun pisang,plastik@ kertas. peram lagi hingga naik (2-3 jam).Kukus.

Inti
1 cawan kacang parang hitam-Rendam semalamam
Aie, gula, secubit garam & daun pandan

Cara memasak.
1. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk.Masak hingga kacang empuk.
2. Sejukkan kacang tadi dan blend



Wawa punya peberet, cicah dgn sos..


Monday, 9-Jun-2008 03:59 Email | Share | | Bookmark
Musim kawin

berarak tengah panas
Rumah pengantin pompuan..belah kanan
Rumah pengantin lelaki...belah kiri
View all 22 photos...
Ni gambar kenduri 6.6.08(jumaat) pasangan Amdam & Suzi. Pengantin lelaki jiran sebelah kiri, dan pengantin perempuan jiran sebelah kanan rumah. Dekat betul jodoh merpati dua sejoli ni ek. Nanti raya takyah berebut nak balik kampung, kalau gaduh pon xyah nak hantar2 bagai..main campak jer Gurau saja Pok Dan & Cik Gee okey





Kesin pengantin berpeluh sakan




ada 6 ekor binatang ini..nasib baik wawa x nak naik semua

Borong barang kat maidin lepas dpt tahu harga brg akan naik lagi


Tuesday, 3-Jun-2008 04:49 Email | Share | | Bookmark
Jawab TAG dari Zura....

 
 
 
View all 5 photos...
Peraturannya...
"These are the rules :
1. Post YOUR photo wearing red, may it be red top, bottom, the least would be red accessories if u hate wearing red. If u can’t find one, u still have an option.Either post your significant other’s photo or your child’s photo, if u have one.Of course, they should be wearing red.

2. Let us know the reason why u were wearing that particular day.Was it ur birthday? Is red ur fave color or was it the shirt that u first saw in ur closet that day?"

Puan Zura telah memberi tugasan yang agak 'berat' sebab ibu terpaksa mengimbau kenangan2 lama memandangkan sekarang ibu memang takde stock baju even accessories kaler merah . Untuk tidak menghampakan puan zura ibu tepeklah gambar lama yang ibu jumpa ni....

Tu dia semua merah termasuk sarung kusyen dan tikar getah ...gambar lama faham2 jelah qualitinya yer




Ini tikar bonda yang kaler merah...lari tajuk dah ni jangan marah..... hahaha





Tu jelah sekeping gambar saya berbaju merah.Nak kata saya tak suka merah tak jugak. Agaknya time pakai baju merah tak ambik gambar kot hehe... Siap tugasan saya...yuhaaaaa

lps ni saya nk tag.....

1- http://adamdanishhaikal.fotopages.com/... ..Awal2 Iza dah warning x bagi saya tag saya, tapi saya nak tag gak lalala. kalau tak wat tak kena denda tau iza
2. http://ladylike80.fotopages.com/... Kalau dah kena ignore jelah Fiza yer
3.http://masmaya.fotopages.com....Pn Maya kita ni bz agaknya, maklumlah baru start kerja..takpe wat lambat2 pon takpe


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net